Godfried Bomans en Jan Wolkers

Op uitnodiging van de VARA verbleven de schrijvers Godfried Bomans en Jan Wolkers in 1971 allebei een week op Rottumerplaat; Bomans van 10 tot 17 juli, Wolkers van 17 tot 24 juli. In volstrekte eenzaamheid. Vanuit hotel de Breedenburg in Warffum onderhield Willem Ruis contact. Deze gesprekken werden over de radio uitgezonden.

'Hoe dan ook, twee grotere contrasten waren niet denkbaar en daar zat iets aardigs in', schreef Bomans later naar aanleiding van de slot-uitzending waarin de twee schrijvers samen aan het woord kwamen. De dagboeken van beiden lezend, kan je niet tot een andere conclusie komen. Bomans voelde zich niet op zijn gemak. Hij was 's nachts bang (hoorde de geluiden van de meeuwen aan voor die van mompelende mannen) en werd al snel ziek. Hij omschrijft zichzelf als 'een man in een pak op het strand', en geeft eerlijk toe eigenlijk liever in Haarlem te zijn. Voor de natuur heeft hij wel oog, maar maakt er niet echt deel van uit.
Wolkers is een en al energie: maakt lange tochten over het eiland, gaat 's nachts zwemmen, leeft grotendeels van wat de natuur biedt, bouwt een toegangshek, heeft een open oog voor flora en fauna. Zeer bekend zijn vooral zijn dagboek- en radiofragmenten over de gevonden zieke en dode zeehonden.

Opvallend is dat de tent waarin beiden bivakkeerden midden tussen de vogels stond. Bomans heeft het zelfs over een nest op slechts vijf meter afstand.

De dagboeken van zowel Bomans als Wolkers zijn in verschillende edities verschenen (zie pagina 'Literatuur'), die alleen nog antiquarisch, maar veelal wel in ruime mate verkrijgbaar zijn.

Klik hier voor een overzicht van de persberichten die op deze site aanwezig zijn over het verblijf van Godfried Bomans en Jan Wolkers op Rottumerplaat. 

bomans2.jpg (46169 bytes)

WOLKERS2.jpg (48450 bytes) Bomans-Wolkers.jpg (34274 bytes)

 

wolkers1.gif (60765 bytes) Klik op de foto's
om ze te vergroten

Geluidsfragmenten Bomans en Wolkers
28 jaar na de dag waarop Jan Wolkers Godfried Bomans afloste (17 juli 1971)   besteedde Stefan Stassen in het radioprogramma KRO's Theater van het Sentiment aandacht aan het verblijf van de twee schrijvers op Rottumerplaat. Te horen waren een gesprek met Jan Wolkers waarin die tijdens de uitzending terugkeek op zijn verblijf,  een terugblik uit 1984 van Willem Ruis en een deel van het laatste radiogesprek dat Godfried Bomans en Willem Ruis voerden.

Terugblik Jan Wolkers (1999) Fragment 1
  Fragment 2
  Fragment 3
  Fragment 4
  Fragment 5
  Fragment 6
  Fragment 7
Terugblik Willem Ruis (1984) Fragment 1
Radiogesprek Godfried Bomans (1971) Fragment 1
  Fragment 2

 

Laatste wijziging: zaterdag 22 januari 2005 16:04:12