Politiek Eemsmond koestert het eiland Rottumeroog

De gemeente Eemsmond koestert Rottumeroog, maar moet met lede ogen aanzien hoe het eiland meer en meer een prooi wordt van de zee. De raad toont zich bezorgd.

De gemeente Eemsmond wil de zeekaap op Rottumeroog veilig stellen voordat het eiland in zee verdwijnt. Verschillende fracties in de gemeenteraad spraken gisteren tijdens de begrotingsvergadering hun zorgen uit over de positie van het waddeneiland, dat ze graag willen behouden, plus de kaap die daarop staat. PvdA, Gemeentebelangen en VVD zien het liefst dat de kaap - vroeger een baken voor schippers - wordt verplaatst naar Rottumerplaat. De huidige bezoekregeling voor Rottumeroog zou dan moeten gaan gelden voor Rottumerplaat.

Gemeentebelangen - voor het eerst als collegepartij betrokken bij de behandeling van de begroting - is teleurgesteld in de afstandelijke houding van staatssecretaris De Vries. "De Vries heeft laten zien geen enkele emotionele binding met het eiland te hebben", zei fractie-voorzitter J. Nienhuis over het bezoek van de staatssecretaris aan Rottumeroog afgelopen weekend. De PvdA vroeg het college te proberen de rijksoverheid ervan te overtuigen dat ze haar beleid - niets doen en afwachten totdat de zee het eiland opslokt - moet wijzigen.

Maar dat heeft volgens burgemeester J.H. van der Laan geen zin. "De Vries is duidelijk geweest, al heeft ze dat niet op de meest fraaie wijze gedaan. Ze heeft geen overleg gepleegd met de Vrienden, de gemeente, of andere betrokkenen." Mocht verplaatsing van de kaap naar Rottumerplaat niet mogelijk zijn, dan heeft Van der Laan een andere oplossing: "Noordpolderzijl is misschien een optie."

 

Bron:
Nieuwsblad van het Noorden
13 november 1998