Rottumeroog zakt langzaam de zee in

Het barre zomerweer laat zijn sporen na op Rottumeroog: het hoge tij heeft de laatste dagen twintig meter van de noordzijde van het eiland afgeslagen. Rijkswaterstaat heeft gisteren in allerijl apparatuur weggehaald uit een garage op Rottumeroog.

''We hebben onze accu's en aggregaten meegenomen, die als ze in zee terechtkomen vervuiling kunnen veroorzaken,'' zegt rayon-opzichter Trea van der Heide van Rijkswaterstaat Waddenzee-Oost. Op het eiland staat - behalve de garage die min of meer over de kust hangt - nu alleen nog een voormalige voogdwoning, waarin op werkdagen mensen van Rijkswaterstaat bivakkeren.

Rottumeroog wordt steeds kleiner, doordat de afslag (in het noorden) het wint van de aangroei (in het zuiden). Maar het zal volgens Van der Heide zeker de eerste vijftig, honderd jaar niet helemaal verdwijnen.

In tegenstelling tot Rottumeroog wordt Rottumerplaat, tussen Rottumeroog en Schiermonnikoog in, geleidelijk groter. Het ligt meer beschut, waardoor het zowel aan de zuid- als aan de oostkant groeit.

De schrijvers Godfried Bomans en Jan Wolkers maakten Rottumerplaat in juli 1971 beroemd door er, de één na de ander, een week lang te bivakkeren. Hun enige contact met de buitenwereld verliep via een zendertje met aan de andere kant radioverslaggever Willem Ruis.

Bron:
Het Parool
16 juli 1998