Echtpaar Vonhoff weekend alleen op Rottumeroog

Commissaris der Koningin Henk Vonhoff en zijn vrouw Loes bivakkeren dit weekeinde op het onbewoonde Groningse waddeneiland Rottumeroog.

De Vonhoffs lossen zaterdagochtend een onderhoudsploeg van Rijkswaterstaat af en hebben twee dagen het rijk alleen. Hun enige gezelschap bestaat uit meeuwen en zeehonden. Maandag wordt het echtpaar weer afgehaald door het motorschip Regulus van Rijkswaterstaat.

De commissaris en zijn vrouw slapen niet in een tentje maar verblijven in het huis van de vroegere strandvoogd Toxopeus. Voor de inwendige mens heeft een kantonnier van Rijkswaterstaat gezorgd. Na overleg met de familie Vonhoff heeft hij een flinke partij ingeblikt voedsel ingekocht.

Volgens een woordvoerder van de provincie hadden Henk en Loes Vonhoff na een overvolle agenda grote behoefte aan absolute rust. Bovendien was het altijd een grote wens van de CdK om een langer bezoek aan het meest Noordelijke puntje van de provincie Groningen te brengen voordat hij deze zomer met pensioen gaat.

Zijn inspectietocht op Rottumeroog begint een dag na zijn inauguratie als professor in de sociale wetenschappen aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Voor hun verblijf op het waddeneiland heeft het echtpaar speciaal toestemming gekregen van het ministerie van Landbouw Natuur en Visserij, dit in verband met de Natuurbeschermingswet.

 

Bron:
Binnenland-sectie van De Telegraaf-i
11 april 1996