Rottumeroog wordt weer schoon

Op het strand liggen joekels van schelpen. Het enige zoogdier dat er leeft is het konijn, en het meest voorkomende beest op het eiland is het lieveheersbeestje, daar barst het van. Verder staan er op Rottumeroog twee lage houten groene huizen, die twintig weken per jaar buiten het broedseizoen om bewoond worden door een paar mannen van Rijkswaterstaat en Staatsbosbeheer. De mannen krijgen de komende tijd bijstand van een aantal vrijwilligers. Het eiland krijgt een schoonmaakbeurt.

De eerste vier vrijwilligers die gisteren met een vloedgolf van journalisten het eiland overspoelden, gingen direct enthousiast aan het werk. Ze zullen een week lang rommel van de stranden verwijderen onder toezicht van een barse opzichter van Rijkswaterstaat, die al liet weten dat ze niet moesten denken dat het vakantie zou zijn.

Alle zorg voor het eiland is het gevolg van de bezettingsactie vorig jaar van Hendrik Toxopeus, de zoon van de laatste strandvoogd. De overheid wilde het beheer over het eiland staken, waardoor het in de golven zou verdwijnen.

Dankzij Toxopeus' actie heeft minister MaijWeggen van verkeer en waterstaat toegezegd de komende jaren alsnog het onderhoud voor haar rekening te nemen, op voorwaarde dat er vrijwilligers worden ingeschakeld.

Bron:
Het Parool
29 september 1992