Rottumeroog krijgt nog laatste kans

De Vrienden van Rottumeroog en Rottumerplaat gaan proberen het bestaan van het waddeneiland Rottumeroog te verlengen. Vrijwilligers zullen nieuwe stuifschermen plaatsen en extra helmgras op het eiland planten. Daartoe heeft een door minister Maij van waterstaat ingestelde commissie gisteren besloten.

De vrijwilligers werken onder leiding van Rijkswaterstaat aan de noordzijde van het eiland. De maatregelen moeten uiteinde lijk resulteren in nieuwe duinvorming. Volgens Rijkswaterstaat nemen de werkzaamheden, vroeg in het voorjaar, zes weken in beslag. Verder zullen vrijwilligers het eiland twee keer per jaar onderwerpen aan een schoonmaakbeurt.

Oud-staatssecretaris J. Scherpenhuizen, voorzitter van De Vrienden, is tevreden over de afspraak. " Hoelang we de ondergang van Rottumeroog kunnen uitstellen durf ik niet te zeggen, maar met dit pakket maatregelen kunnen we uitstekend leven."

Het reddingsplan is gebaseerd op voorstellen van H. Toxopeus, de zoon van de laatste strandvoogd, die Rottumeroog vorig jaar twee weken lang bezette uit protest tegen het voornemen het eiland aan de golven prijs te geven.

De kosten van het plan zijn maximaal 100.000 gulden. De Vrienden van Rottumeroog draaien hiervoor op. hebben van een spaarbank heeft de stichting drie ton sponsorgeld gekregen.

 

Bron:
Het Parool

10 september 1992