Toxopeus bezet Rottumeroog

ROTTUMEROOG - Hendrik Toxopeus, zoon van de laatste voogd van Rottumeroog, Jan Toxopeus, houdt sinds vrijdag Rottumeroog bezet. Hij protesteert zo tegen de plannen van Rijkswaterstaat het eiland verder aan het krachtenspel van de natuur over te laten. Toxopeus wil twee weken op het eiland blijven. Toxopeus was van 1936 tot 1965 de 'voogd' van Rottumeroog. Zijn kinderen groeiden er op. "Hendrik is er geboren en getogen", zegt Bareld Klamer, rayonopzichter bij Rijkswaterstaat en nu toezichthouder over Rottumeroog. "Ik kan me goed voorstellen dat hij moeite heeft met de plannen het eiland op te geven".

Hoewel het eiland verboden terrein is, verwacht Klamer niet dat Rijkswaterstaat maatregelen zal nemen tegen Toxopeus' verblijf. "Er is nog niet over beslist. Toxopeus weet wat hij doet, hij bederft weinig, dus ik denk niet dat er meteen actie wordt ondernomen."

De discussie over het Waddeneiland Rottumeroog speelt nog. Het eiland kalft af in het westen, maar door de sterke stroming in de Eemsmonding kan het in het oosten niet, als andere waddeneilanden, aangroeien. Door afkalving zullen de duinen er verdwijnen en zal er van het eiland uiteindelijk slechts een zandplaat overblijven. Wanneer, is niet te schatten, maar volgens Rijkswaterstaat, kan het proces door onderhoud alleen worden afgeremd en niet stopgezet. De stormen van de laatste jaren hebben de duinen er al flink beschadigd.

In januari kondigde Rijkswaterstaat aan dat het onderhoud van Rottumeroog gestaakt kon worden. Dat zou noch voor de natuur noch voor waterstaatkundige belangen kwaad kunnen. De laatste jaren is overigens al geen groot onderhoud meer gepleegd aan het eiland. Het werk bleef beperkt tot het planten van helm om duinenvorming te bevorderen. Doorgaan met onderhoud zou ook te duur zijn. Minister Maij-Weggen zal vermoedelijk in de tweede helft van dit jaar beslissen.

Toxopeus ziet inmiddels met lede ogen aan hoe zijn geboortegrond wordt prijsgegeven. In verband met de ''wandelingen' van het eiland moest zijn vader vier keer het huis verplaatsen. Wanneer de duinenrij het begeeft is het ook gedaan met de fameuze 'tuin van Toxopeus', de zoetwatervallei achter de duinenrij. Hierin hield Toxopeus sr. allerlei uitheemse dieren. Volgens de critici zal er niets meer dan een 'saaie zandvlakte' van het eiland overblijven en is het op zijn minst de moeite waard het voortbestaan nog te rekken. Toxopeus biedt aan om desnoods zelf met vrijwilligers aan de slag te gaan met het onderhoud van Rottumeroog.

 

Bron:
Trouw
2 april 1991