Dagboek van Rottumerplaat

Behalve de 'TV-TAS', zijn er op de Wadden nog verschillende onbewoonde, maar zeer waardevolle eilandjes. In het broedseizoen worden die bewaakt door vogelwachters. Op Rottumerplaat zijn dat sinds tien jaar Nelly van Brederode en Hans Roersma.

Nelly en Hans realiseren zich dat het een enorm voorrecht is om ruim vier maanden op Rottum te mogen verblijven. Toch moeten zij anderen - kanoŽrs, zeilers, wadlopers - de toegang tot het eiland ontzeggen. Het is een rustgebied voor vogels. Punt.

Strikte beperkingen
De vogelwachters houden zich zelf ook aan strikte beperkingen. Letterlijk voor hun stoep broeden noordse sterns en dwergsterns. Het maakt dat zij een groot deel van hun verblijf op 'Plaat' hun erf nauwelijks af komen. Behalve voor onderzoek. Zo volgen zij het broedsucces en de voedselbiologie van de honderden zilver- en kleine mantelmeeuwen op het eiland.

Vliegtuigjes en helikopters
De grootste verstoringen komen overigens niet van clandestiene bezoekers, vertelt Roersma in onze reportage. "Het zijn vooral vliegtuigjes en helikopters die de broodnodige rust van overtijende vogels verstoren. Daarvan geven wij dan de kentekens door aan de luchtverkeersleiding of aan de legerbasis in Leeuwarden."

Een korte foto-impressie van het eiland Rottumerplaat is te vinden op de website van verslaggever Rob Buiter

Op de site van Vroege Vogels kunt u het verslag beluisteren.

Vroege Vogels
10 juni 2012