Theaterstuk in de maak over eiland Bosch

Harm Naaijer maakt een theaterspektakel over het verdwenen waddeneiland Bosch. De Groninger theatermaker is druk bezig met de voorbereidingen voor het stuk, waarin de laatste eigenaar van het eiland, de legendarische graaf van Clancarty, centraal staat.

De voorstelling, die De Malle Graaf gaat heten, wordt in september 2008 zeker twaalf keer opgevoerd in Noordpolderzijl. Daar wordt een openluchttheater gebouwd aan de waddendijk, vlakbij café ’t Zielhoes. ”De mooiste plek van Groningen”, meent Naaijer, die vooral bekend is als decorontwerper van het Noord Nederlands Toneel en het Shakespeare Theater Diever. Voor De Malle Graaf doet hij behalve de vormgeving ook de regie.

Het idee voor De Malle Graaf ontstond toen vorig jaar een zoektocht werd ondernomen naar het waddeneiland Bosch. Daarbij kwam ook de geschiedenis naar boven van Donough MacCarty (1668-1734), graaf van Clancarty, die in 1706 de eigendomsrechten kocht van de waddeneilanden Bosch en Rottumeroog. ”Spelers van toneelvereniging De Kloosterspeulers uit Rottum hebben toen op internet ontdekt dat er een toneelstuk over hem bestond”, vertelt Naaijer.

Van dat werk blijft in de bewerking van Naaijer echter nauwelijks iets over. ”Ik heb zelf een structuur voor een verhaal bedacht”, vertelt hij. ”Cees Stolk en Harry Weites zijn nu bezig met het schrijven ervan. Uit het oorspronkelijke stuk komt alleen de smokkelaarskroeg terug.” Die kroeg is het middelpunt van Naaijers stuk, dat zich verder afspeelt op een schip en een Groninger borg.

In De Malle Graaf heeft Naaijer veel verhalen verwerkt die de ronde doen over de graaf van Clancarty. Deze Ierse graaf werd begin zeventiende eeuw uit het Britse rijk verbannen, waarna hij zijn toevlucht zocht op Rottumeroog. Volgens de verhalen woonde hij daar met drie vrouwen en hield hij er wilde feesten. Hij zou ook aan piraterij hebben gedaan en raakte hij in een machtsstrijd verwikkeld met Groningse borgheren.

Audities
Op 25 oktober vindt in café ’t Zielhoes in Noordpolderzijl om 20.00 uur een informatieavond plaats over De Malle Graaf. Belangstellenden kunnen zich dan opgeven als vrijwilliger of als kandidaat-speler. Er kunnen ongeveer 25 acteurs meedoen.

Mogelijk toneel op het wad
Harm Naaijer wil de opvoeringen van De Malle Graaf in de weekeinden combineren met een wadlooptocht naar Simonszand. Het is ongeveer drie uur lopen naar de zandplaat, die in de buurt ligt van de plek waar vroeger Bosch gelegen moet hebben. ”Het zou het mooist zijn als we op Simonszand een soort proloog kunnen spelen”, zegt Naaijer. ”We onderzoeken de mogelijkheden, maar dat is nu nog erg lastig want er is nog geen getijdenboekje voor volgend jaar.” De graaf van Clancarty wordt ook wel gezien als één van de eerste wadlopers omdat hij bij de kerstvloed van 1717, toen het eiland Bosch definitief werd weggevaagd, Rottumeroog via het wad moest ontvluchten. Eerde was een knecht van de graaf al over het wad naar het vaste land gevlucht.

Bron:
Dagblad van het Noorden
5 oktober 2007