Samen de plaat poetsen

Schoonmaakactie. Een week lang bivakkeren op een onbewoond eiland. Aangespoelde rommel opruimen. Kampvuurtjes bouwen. En dat allemaal in eigen land.

Door: Stijn Aerden

Klik hier voor een foto-serie van deze werkweek. Twee ervan sierden dit artikel

Eigenlijk is het een ezelsbrug van niks, maar als je hem eenmaal in je hoofd hebt vergeet je het ook nooit meer: TV-TAS. Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog. Mensen uit Indonesië~ lachen beschaafd in bun vuistje als ze horen hoe trots we daarop zijn (kijk maar bij het vervoIgnieuws onderaan), maar voor ons Nederlanders is het een parelsnoer: onze vijf Waddeneilanden. Zeiden we vijf? Dat is niet helemaal waar. Na Schiermonnikoog volgen er nog twee: Rottumerplaat en Rottumeroog. Allebei onbewoond. Ja, in het broedseizoen lopen er wat mompelende vogelwachters. Maar verder gaat de natuur er zijn gang.

De ‘Plaat'
Drie keer per jaar wordt daar een uitzondering op gemaakt. Dan bivakkeren er vrijwilligers om in een week tijd alle stranden schoon te maken. Die liggen vol zwerfvuil van naburige eilanden, van schepen en van boortorens. Eind augustus was er weer een ploeg aan het werk. Eerst op Rottumerplaat. Vijf mannen en twee vrouwen liepen er met grote zakken langs de branding. Dikke trossen van schepen, visnetten, bouwhelmen, een dode zeehond en andere dode zeedieren. Een potje rimpelcrème dat vrijwilligster Catrientje opendraaide. Alles werd verzameld en op een tractor geladen.

Leuke rommel
Volgende week is Rottumeroog aan de beurt. Eindelijk want mevrouw Hoekzema, vrijwilliger van de Stichting Vrienden van Rottumeroog en Rottumerplaat, kan echt naar dat eiland verlangen. Rottumeroog is een eiland dat je kunt omarmen', zegt ze. Een plek om de sterren te zien - stikdonker wordt het er. Een plek om alles te vergeten... en ook om een week heel hard te werken. Ontzettend veel rommel spoelt er aan. Ook leuke rommel hoor. Flessenpost uit Engeland bijvoorbeeld. In de twaalf jaar dat ik dit werk doe, heb ik al heel wat brieven van kinderen gevonden. En altijd netjes beantwoord', zegt ze.

Flessenpost
Hoe ze haar geliefde Rottumeroog dit jaar zal aantreffen, weet ze nog niet. Maar ze zal ons op de hoogte houden. Dus wie volgende week flessenpost vindt van mevrouw Hoekzema... Graag doorsturen naar de redactie van Kidsweek.

Bron:
Kidsweek
14 september 2007

Een kleine opmerking van de webmaster: kampvuurtjes stoken is natuurlijk helemaal uit den boze op deze eilanden en gebeurt dan ook niet.