Rottumeroog: straks alleen nog op film

Tijdens het Internationale Documentaire Filmfestival in Amsterdam (IDFA), dat volgende week van start gaat, zal een documentaire over Rottumeroog in première gaan. De film heet 'Terug aan de zee' en hij brengt de gevoelens in beeld van mensen die betrokken zijn bij het verdwijnen van het enige Groninger waddeneiland.
Rijkswaterstaat heeft enige jaren geleden besloten, het onderhoud aan het eiland te staken. Daardoor krijgen wind en stroming vrij spel en zal het eiland, dat naar het oosten 'wandelt', uiteindelijk verdwijnen in de Eemsmonding: de mens geeft het eiland terug aan de zee.
Maar veel mensen zijn het met dit beleid niet eens. In de film komt de, inmiddels overleden, Simon van den Berg aan het woord, die vele jaren voor Rijkswaterstaat het duinonderhoud van het eiland heeft gedaan. Hij toont aan een groep vrijwilligers hoe ze rijshout moeten plaatsen, dat dient om stuivend zand vast te houden en zodoende duinen te vormen.
Een belangrijke rol is in de documentaire weggelegd voor Hendrik Toxopeus, die 15 jaar op Rottumeroog woonde, waar zijn vader Hendrik tot 1965 strandvoogd was. Maarer zijn ook andere geluiden te horen. De vogelwachters Dries en Anneke die er namens Staatsbosbeheer op toezien dat geen onbevoegden het eiland betreden, wonen vier maanden per jaar op Rottumeroog. Zij vinden het goed dat de natuur haar gang kan gaan. Doordat het onderhoud gestaakt wordt krijgt de dynamiek van het gebied een kans en kunnen er heel interessante dingen gebeuren.
In de film wisselen opnamen van de natuur af met die van de mensen die zich met het gebied verbonden voelen. Er is gebruik gemaakt van oude foto's van de familie Toxopeus en zwart-wit amateurfilmpjes van Jan Klompsma.
De film is gemaakt door Magda Augusteijn (29). Zij groeide op op Schiermonnikoog en studeerde vier jaar geleden af aan de afdeling audiovisuele vormgeving van de kunstacademie Sint Joost in Breda. Zij heeft tot nu toe onder andere korte filmpjes gemaakt voor jeugdprogramma’s van de Ikon. Zij krijgt deze kans om haar film tijdens het IDFA in première te zien gaan doordat ze in 1999 werd genomineerd voor de workshop documentaire film die verbonden is aan het festival.
De film kwam tot stand door steun van onder meer de provincie Groningen, de gemeente Eemsmond, de Waddenvereniging , de Stichting Vrienden van Rottumeroog en Rottumerplaat, en het Nederlands Fonds voor de film. Hij duurt 50 minuten en zal in het komend toeristenseizoen te zien zijn in de bezoekerscentra en natuurmusea in het waddengebied.

Bron:
Nieuwsblad van het Noorden
17 november 2001