Heel veel tekst over Rottum

Door:  Wim Jassies

Muis in het web
Huisvlijt heeft in de 21ste eeuw een nieuwe betekenis gekregen. Borduren en figuurzagen zijn uit de tijd, de moderne mens sleutelt een fraaie homepage in elkaar op het world wide web. Figuurzaag en naald zijn vervangen door een meer bijdetijds stuk gereedschap: de muis. In deze rubriek 'surfen' we door het Ommeland, op zoek naar fraaie staaltjes van hedendaagse knutselkunst.

NVHN-DS.jpg (52579 bytes)

Al bijna zijn hele leven lang is hij gefascineerd van de wadden in het algemeen en de eilanden in het bijzonder. Het begon met het verzamelen van schelpen op het strand van Schiermonnikoog. En toen daar nog meer eilanden bijkwamen was het voor het Amsterdamse 'kantoorpikkie' Dick Spijker een kwestie van verzamelen. Hij moest en zou alle Nederlandse waddeneilanden bezoeken. Rottumeroog en Rottumerplaat hebben een bijzonder plekje in zijn hart gekregen. De hele lange 'Rottum'-website geeft daarvan blijk.

Internetadres
http://www.xs4all.nl/~asz00418/index.html

Wat is er te zien
Op de eerste pagina staan de elf hoofdstukken keurig op rij. Het gaat om Kaartjes, Morfologie, Algemeen, Rottumeroog, Rottumerplaat, SVRR, Flora & Fauna, Beheer, Archief, Meer Informatie, Mokumer op Rottum, Updates, Mail/Reacties. De hoofdstukken zijn weer onderverdeeld in twee of drie subhoofdstukken. 't Is een heel gesurf

De maker
Dick Spijker uit Amsterdam

Wat komen we te weten
Onder meer dat Spijker, die een actief lid is van de Stichting Vrienden van Rottumeroog en Rottumerplaat, aanneemt dat tussen Schiermonnikoog en Borkum er een grote kans bestaat dat zich er altijd een of meerdere eilanden zullen bevinden. Oook interessant om te weten is dat Oog net zoveel afneemt als Plaat groter wordt.

Bijzonderheid
Het gaat om een website met ontzettende lappen tekst. Iemand die een beetje is ge´nteresseerd in beide Groninger mini-eilandjes heeft aan een avondje niet genoeg om alles te kunnen lezen en te kunnen bekijken. We zouden niet weten welke aspecten in deze website niet zijn behandeld. Zelfs het jaarverslag '96 van de Schelpenwerkgroep Delfzijl is hem niet ontgaan ….

Links
Een hele serie, waaronder Interwad, Ecomare, Waddenadviesraad, Common Waddensea Secretariat, Waddenvereniging, waddenschilder Geurt Busser, Stichting Duinbehoud, Stichting Noordzee. De stichting Vrienden van Rottumeroog en Rottumerplaat staat in het hoofdstukkenoverzicht op de eerste pagina.

Wat vinden we ervan
Een prima verzorgde website, uiterst gevarieerd en vrij actueel. Alleen de lengte van sommige verhalen, hoe interessant ook (zie: morfologie), breekt je soms op.

Bron:
Nieuwsblad van het Noorden
30 november 2000

Zie ook www.nvhn.nl