Burgemeester bepleit bezoekregeling voor Rottumerplaat

Door: Wim Jassies

Burgemeester Hans van der Laan, van de gemeente Eemsmond zou het een goede zaak vinden als er een soort bezoekersregeling voor Rottumerplaat -in 1971 'wereldberoemd' gemaakt door Godfried Bomans en jan Wolkers- komt. Hij wil daarover en met de betrokken instanties overleggen. Behalve de gemeente Eemsmond zijn dat het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij, Staatsbosbeheer en Rijkswaterstaat. Van der Laan lanceerde zijn gedachte gistermiddag in restaurant De VIindertuin in Zuidlaren, waar hij een van de eerste exemplaren van het jubileumboek Van Rottum tot Reest van Staatsbosbeheer in ontvangst nam. De acht noordelijke regio's van Staatsbosbeheer tonen daarin hun bezittingen. Het boek is te koop bij de kantoren van Hazewinkel Pers in Groningen en Drenthe.

Vrijdag bezocht Van der Laan voor het eerst een van zijn twee buitendijkse bezittingen, het eilandje Rottumeroog. Toen ontstonden bij hem ideeën over wat richting publiek te doen met het andere eiland, Rottumerplaat, waaraan het onderhoud al helemaal is gestaakt. Het zou in zijn optiek voor een beperkt, geďnteresseerd publiek buiten het broedseizoen opengesteld moeten worden. Hij heeft geen idee hoe dat zou moeten, en wil daarom graag met de andere instanties overleggen.

Burgemeester Van der Laan haakte in op opmerkingen van ir. T.R. Klootwijk, regiohoofd Staatsbosbeheer Groningen/Drenthe. Die had namelijk opgemerkt dat het 100-jarige Staatsbosbeheer meer en meer in de maatschappij staat, en ‘mensinclusief’ zijn bezittingen in principe toegankelijk moet maken voor het publiek.

Bron:
Nieuwsblad van het Noorden
18 november 1999