Werkdag Rottumeroog 15 maart 2007

Door: Ed Bus
Foto-impressie: Els Knol-Licht (klik hier)

Na een heerlijke door Janny, mijn eega, bereide pizza en een stevig glas wijn toch snel even een verslagje geschreven van deze dag.

Met de, van volledig gereviseerde motoren voorziene, “Harder” brengt Klaas ons in no time van de Eemshaven naar de Rottumeroog. Op de rede tussen beide eilanden “Oog en ‘Plaat zet Bert de bijboot uit en worden we met drie personen tegelijk overgezet naar “Oog. Eerst richten we onze blikken nog naar de zeehonden op de zandbank tussen beide eilanden. Het zijn er denk ik wel veertig. Onderweg nog veel eidereenden, waarvan de mannetjes in “eclips” kleed, gezien. Kennelijk is met het bezwaar van een te volle bijboot rekening gehouden. Schipper Klaas zorgt er ook voor dat iedereen een zwemvest draagt, ook dit komt de veiligheid ten goede.

Op de plaat staan Egbert en Janny klaar om ons met de tractor en aanhangwagen over te brengen naar de behuizing. Na een kop koffie direct aan de slag gegaan. Ook een verbetering en ter voorkoming van dubbelwerk is het gebruik van de zogenaamde “bigbags”. Alleen moet nog een goede manier worden gevonden het afval te scheiden. Wij kiezen ervoor al het glas en chemisch afval naast de bags te leggen en deze op de terugweg over te laden in de manden en ze apart aan te leveren bij de bungalow.

De dag is geheel onbewolkt en dus volop zon. Ik heb net gedouched en schrijf hier volledig rozig van de buitenlucht dit epistel.

Wat opvalt, is de grote afslag op het eiland. Zowel bij de voormalige tuin en de verdere noord westhoek maar ook op het strand met de Eems mee naar het oosten. Hier is het anders redelijke duin, helemaal afgevlakt. Een doorbraak naar het slenkengebied is niet ondenkbaar. Kunnen we maar weer duinbevordering toepassen met behulp van helmgras.

Egbert en Janny zijn met ons teruggegaan naar de vaste wal. De terugtocht gaat door al het gepraat zo snel dat voordat je er erg in hebt, je weer terug bent in de Eemshaven. Het gevoel een redelijk schoon eiland achter te laten en een goed gevoel van binnen geeft dat je voldaan gevoel hebt van deze dag. Overigens er ligt nog genoeg afval voor de volgende ploeg.

Rest ons nog de SVRR en LVN te bedanken dat wij deze dag op unieke manier, van de natuur hebben mogen genieten.

Nieuw roden, 15 maart 2007