De Kaap – Februari 1999

Inhoud
Van het bestuur
Aquarellen
Het Monumet de Kaap
Het nationale compliment
Donatie
Staatsbosbeheer (vogelwachtersverslagen)

Van het bestuur
Hoofdschotel van deze "Kaap" is de prachtige fotobrochure van mr. Hendricus Kooi, bestuurslid van onze Stichting. Hij oefent het beroep uit van notaris te Eenrum en Warffum en is daarnaast amateur-fotograaf, speciaal gericht op het waddengebied en omgeving en op de beide eilandjes Rottumeroog en Rottumerplaat.

Er is in 1998 veel gebeurd. In De Kaap van juli 1998 is reeds melding gemaakt van de zorgelijke situatie aan de noordwestkant van Rottumeroog. Op de gepubliceerde foto was dat ook duidelijk te zien. In de volgende bijdrage van bestuurslid Peter Venema, die speciaal belast is met de organisatie van het vrijwilligerswerk, wordt nader ingegaan op de ontwikkelingen op het eiland vanaf het voorjaar 1998 en op de voortzetting van het vrijwilligerswerk in dit jaar en de komende jaren.

De natuur heeft dit jaar met ongekende kracht op Rottumeroog toegeslagen en daarmede het werk van de medewerkers van Rijkswaterstaat, van het aannemersbedrijf Bremer te Ulrum en niet te vergeten van onze vrijwilligers, voor een niet onbelangrijk deel tenietgedaan.

Tijdens de paasdagen moest -als gevolg van de stormen in maart- de eerste garage worden afgebroken. De ongekend zware zomerstormen waren de oorzaak, dat in augustus de tweede garage moest verdwijnen. De situatie rondom de bungalow was toen nog niet verontrustend. Medio oktober wederom een zware storm, ditmaal gepaard gaand met een zeer hoge waterstand, waarbij de bungalow zodanig werd bedreigd, dat besloten werd deze nog voor Kerstmis 1998 af te breken.

In 14 dagen tijd verdwenen ongeveer 120 meter duin en kwelder aan de noord~ en noordwestzijde. Slechts aan de zuidoostzijde ging de aanwas door, echter bij lange na niet voldoende om het verlies aan de noordzijde te compenseren.

Het eiland is nogal wat kleiner geworden, de bungalow en de garages zijn verdwenen en de Kaap staat met de fundering in het zand. Op Rottumerplaat is de schade veel geringer.

Ondanks alles is overeengekomen de natuurvriendelijke onderhoudswerkzaamheden te continueren. Rijkswaterstaat zal voor de eigen medewerkers en voor die van de aannemer een aantal containerunits op Rottumeroog plaatsen aan de westzijde van het eiland (zie kaartfragment). Daarbij zal tevens een woonkamer- annex keuken~ unit worden geplaatst.
De vrijwilligers hoopt men onder te brengen in de bestaande zomerwoning. In deze woning zal alleen worden geslapen, waarbij Rijkswaterstaat voor een voldoende verwarming zal zorg dragen. Een wasgelegenheid is in deze woning aanwezig; het sanitair bevindt zich buiten en/of nog in de te plaatsen containerruimtes van Rijkswaterstaat. Voor het overige zal men bivakkeren in de nieuwe onderkomens van Rijkswaterstaat.
De zomerwoning is aanzienlijk kleiner en veel minder comfortabel dan de verdwenen bungalow. Zo is er slechts ruimte voor vier slaapplaatsen, verdeeld over twee slaapkamers en dientengevolge zal het aantal vrijwilligers tot totaal vier per keer moeten worden beperkt. Per keer zal worden overlegd of Rijkswaterstaat de kok/kokkin zal leveren of dat één van de vrijwilligers als zodanig zal gaan functioneren.

De regeling van vier vrijwilligers per keer zal helaas ook moeten gaan gelden voor Rottumerplaat.

Het ziet er naar uit, dat vóór 15 maart geen vrijwilligers naar Rottumeroog of Rottumerplaat zullen gaan. Nadere berichten hierover aan de vrijwilligers die zich opgeven, volgen.

Rijkswaterstaat heeft verzocht om de eerste groep vrijwilligers naar Rottumeroog uit handige doe-het-zelvers samen te stellen, zodat zij behulpzaam kunnen zijn bij het opknappen van de zomerwoning. Rijkswaterstaat zal zorg dragen voor de materialen, zoals vloerbedekking, planken, spijkers, verf, etc. en het voorhanden hebben van gereedschappen.

Aquarellen
Een van de vrijwilligsters, Annemarie Noorderwerf te Arnhem, maakte tijdens haar werkweek op Rottumeroog enkele heel mooie aquarellen. Van één dezer aquarellen heeft ze een prachtige ansichtkaart gemaakt van Rottumeroog. Gegadigden kunnen een bestelling doen via dspijker@asz-home.nl. De prijs is inclusief verzendkosten fl 2.-- per stuk.

Het monument de Kaap
Zoals uit het voorgaande reeds blijkt, zal het noodzakelijk zijn ook het monument de Kaap te verplaatsen. De discussie daarover is nog gaande, maar het standpunt van het bestuur is om de oude vuurtoren op Rottumeroog op een duurzame plaats te handhaven. Het Gemeentebestuur van Eemsmond zal zich ook nog definitief uitspreken over de nieuwe plaats.

Het Nationale Compliment
Het bestuur was op 2 september jl. te Amsterdam uitgenodigd voor de bijeenkomst van een groot aantal vrijwilligersgroeperingen. Deze bijeenkomst is georganiseerd door de Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV), in samenwerking met het Ministerie van Binnenlandse Zaken, de Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB en de Rabobank. Onze Stichting behoorde uit een grote groep aanmelders tot de genomineerden voor een prijs. De hoofdprijs werd uitgereikt door de Minister van Binnenlandse Zaken. De Stichting ontving een oorkonde, welke is opgehangen in " 't Zielhoes " te Noordpolderzijl.

Donatie
Bijgaand treffen de donateurs een girobetaalkaart aan, waarmee de bijdrage voor het jaar 1999 kan worden voldaan. Ook dit jaar is het minimumbedrag weer vastgesteld op fl 30.~-.

Staatbosbeheer (vogelwachtersverslagen)
Van de bewaking van de twee Groninger waddeneilanden Rottumeroog en Rottumerplaat zijn van het bewakingsjaar 1997 weer verslagen verschenen. De bewakingsteams bestonden voor Rottumeroog uit Koen van Dijken en Mark Koopmans en voor Rottumerplaat uit Date Lutterop en Giny Kasemir. Beide teams hielden zich naast de bewaking ook bezig met het volgen van de (broedvogels.

In de rapporten Rottumeroog broedseizoen 1997 en Rottumerplaat broedseizoen 1997 zijn de broedvogels, HVP(Hoogwater-Vlucht-Plaats)-tellingen en doortrekkende vogels op overzichtelijke wijze gepresenteerd. Toegevoegd zijn de maximale aantallen per maand van de vogels over het gehele jaar 1997, op basis van HVP-tellingen. Naast de vogels is aandacht besteed aan het voorkomen van vlinders en planten.

Ook de geconstateerde onregelmatigheden, als verstoringen door te laag vliegende vliegtuigen en zich niet aan de regels houdende pleziervaarders, zijn vermeld.

Het Rottumerplaatrapport omvat 93 pagina's en het Rottumeroograpport 84 pagina's. Beide rapporten zijn voorzien van kleurenfoto's.

De eilanden zijn van groot belang als broedplaats voor met name sterns en plevieren, maar ook voor doortrekkende en overwinterende vogels.

Wie meer over deze bijzondere waddeneilanden wil lezen kan bovenstaande rapporten verkrijgen na overmaking van fl 20.00 per exemplaar (inclusief verzendkosten) op bankrekening 382825101 van Staatsbosbeheer regio Groningen-Drenthe o.v.v. "Oog97" en/of "Plaat97".