Kort nieuws

Mokken
De SVRR heeft onlangs mokken laten vervaardigen. Tijdens excursies en op de komende donateursdag zijn deze te koop voor een bedrag van € 7,50. De mokken zijn wit van kleur en dragen ons bekende logo. De hoogte bedraagt 7,5 cm.

Lintje voor Hendricus Kooi
Op 30 april heeft bestuurslid Hendricus Kooi een koninklijke onderscheiding ontvangen. Deze is hem toegekend onder andere voor zijn activiteiten als bestuurslid van diverse verenigingen en stichtingen.
Hendricus is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau, waarmee we hem natuurlijk van harte feliciteren!

Rottum in de media
“Vogelteller had zich vaker eenzaam willen voelen“, verscheen in het Dagblad van het Noorden op 24 augustus. Dit artikel is een interview met vogelwachter Johan Prins, die het afgelopen broedseizoen op Rottumeroog doorbracht.
In Volkskrant Magazine stond op Zaterdag 29 oktober het artikel “Geheim Eiland“. Het geeft een sfeertekening van Rottumerplaat met informatie over verleden, heden en toekomst.
Beide artikelen kunt u vinden op onze website.
Pien Rosmalen van de KRO bezocht alle Nederlandse waddeneilanden en Borkum. Ook Rottumeroog en Rottumerplaat werden aangedaan. Centrale vraag: hoe wordt gedacht over plaatsing op de werelderfgoedlijst. De uizendingen zijn te beluisteren op de website van KRO 1-op-de-middag.

Waddenzeeconferentie
Op 2 en 3 november spraken de ministers van Natuur van Duitsland, Denemarken en Nederland tijdens de tiende trilaterale regeringsconferentie over de bescherming van het Waddengebied. De conferentie werd op Schiermonnikoog gehouden onder Nederlands voorzitterschap van minister Veerman. Voor informatie over de resultaten kunt terecht op
www.waddensea-forum.org en
www.waddenzeeconferentie.nl.

Vlinders op Rottumerplaat
In de vorige aflevering van De Kaap plaatsten wij een artikeltje over de Doodshoofdvlinder op Rottumerplaat. Daarop kwam een reactie binnen van Date Lutterop, die jarenlang vogelwachter op Plaat is geweest. Hij schrijft ons: “Toevallig ontdekte ik het stukje over de rups van de Doodshoofdvlinder op Plaat. Leuke waarneming! Die aardappels hebben we maar een paar seizoenen, zo uit m'n hoofd in de beginperiode, zeg tussen 1988 en 1995, gezien. Dat betrof, zoals Egbert al aanduidde, inderdaad opslag van weggegooide schillen (niet door ons!). De planten werden op diverse plaatsen rond de behuizing en ook op de gobimatten richting de steiger gevonden.
Hoewel de Doodshoofdvlinder helaas niet op ons lijstje prijkt, is het aantal vlindersoorten dat wij op Plaat hebben gevonden inmiddels steeds verder toegenomen. Een deel van de verzamelde exemplaren moet nog verder uitgezocht worden, en een aantal zeldzame en/of moeilijk te determineren soorten rouleren nog bij de experts, maar voorlopig staat de teller op 317 soorten. Dit betreft zowel micro- als macro-nachtvlinders, en dagvlinders.
Momenteel ben ik bezig een voorlopig overzicht van de macro-nachtvlinders te schrijven, dat te zijner tijd gepubliceerd zal worden in de periodiek van de vlinderwerkgroep van Groningen. Ik hoop het dan ook op onze site te kunnen zetten (http://home.wxs.nl/~lutte000/).”

Oudste woord
“Het eerste woord dat uit het Nederlandse grondgebied bekend is, is ‘wad‘: Tacitus vermeldt al in 108 n. Chr. De plaatsnaam Vada, nu Wadenoijen, een plaats in Gelderland.
Dit ‘Vada’ (‘doorwaadbare plaats’) is de voorloper van het huidige Nederlandse ‘wad‘, en kan gelden als het oudste geschreven Nederlandse woord.”
Aldus Tanneke Schoonheim en Nicoline van der Sijs in een artikel over het onderzoek naar Oudnederlands in het maandblad Onze Taal van oktober 2005.

De Kaap
Najaar 2005