Donateursdag Noordpolderzijl

Blijven Rottumeroog en Rottumerplaat?

Zaterdag 24 april hield de Stichting Vrienden van Rottumeroog en Rottumerplaat (S.V.R.R.) haar landelijke donateurs-dag in "'t Zielhoes" te Noordpolderzijl. Ruim honderd donateurs, uit het hele land hadden de reis naar de noordelijkste vissershaven van Nederland ondernomen. Mede door het prachtige weer een zeer succesvolle dag. In zijn openingswoord kon voorzitter Peter Venema in de grote zaal van "'t Zielhoes" een "volle bak" verwelkomen.

Als eerste spreker trad op de heer drs. Frank Steijaert, Hoofd Dienstkring Waddengebied Groningen van Rijkswaterstaat. Hij sprak onder andere over de stijging van de zeespiegel de laatste 1000 jaar en met name over de stijging de laatste eeuwen, zo'n 20 cm. per eeuw ! Hij kenschetste de gevolgen voor de Nederlanden en het Waddengebied. Hij memoreerde de invloed van de afsluiting van de voormalige Zuiderzee en het ontstaan van de Waddeneilanden.

Enerzijds blijft de Waddenzee door de stijging van de zeespiegel(afsmelten van de ijskappen en anderzijds zal de Waddenzee dreigen te verdwijnen door de geweldige hoeveelheden zand en slib die na elke vloed achterblijven.

De Waddenzee slibt min of meer dicht. Zoals bekend "lopen" alle Waddeneilanden naar het oosten. Rottumeroog is daarvan een duidelijk voorbeeld, in honderd jaar ruim 15 km. ! In de laatste honderd jaar is de voogdwoning daardoor 6 keer verplaatst. In de zestiger jaren was er sprake van "landaanwinning". Tot 2001 was er sprake van natuurvriendelijk onderhoud. Nadien is ook dit onderhoud stop gezet. Zeer tot verdriet van de S.V.R.R. De stichting is van mening dat het hier niet alleen gaat om een natuurgebied dat verdient beschermd te worden maar dat de eilanden een grote cultuurhistorische waarde hebben. Ook de functie "veiligheid" voor de Groninger zeedijken dient blijvend te worden erkend. De steeds hoger wordende golven op de Noordzee en stijging van de zeewaterspiegel maken hier deel vanuit. Doel van het natuurvriendelijk onderhoud is het "lopen" te vertragen. Rijkswaterstaat zal zich steeds meer beperken tot haar elementaire taken zoals monitoring, veiligheid, bereikbaarheid en waterkwaliteit. Voor het steeds meer opkomende "natuurbeleid" ziet Rijkswaterstaat voor zichzelf steeds minder een taak weggelegd. Daardoor zullen de taken van RW op het Wad verminderen.

Door dijkgraaf ir. Henk van 't Land van het waterschap Noorderzijlvest werd hier grif op ingespeeld. Zij beheren nu de zeedijk van Lauwersoog tot en met Delfzijl. Eén van hun taken is de toetsing en keur van deze zeedijk en de kwaliteit van het kustfundament. De bodemdaling van land en Wad is voor het waterschap een punt van zorg, zoals ook de golfhoogte en stijging van de zeespiegel. De kaden van de haven van Delfzijl zijn inmiddels als gevolg daarvan op de vereiste hoogte gebracht. In diverse Rijksnota's is veel aandacht voor de zandige zeekust, aldus ir. van 't Land, maar nauwelijks voor de Waddenzee en de Eemsmonding, inclusief Oog en Plaat. Zij behoren naar zijn mening ook nadrukkelijk tot het kustfundament. De stopzetting van het kwelderonderhoud is in dit verband een zorgelijke ontwikkeling. "Kwelderonderhoud moet!", aldus de dijkgraaf. In zijn afronding stelde hij dat er landelijk te weinig aandacht is voor een Waddenkust en hij erkende daarmee ook de waarden van Oog en Plaat als kustbeschermende eilanden en maande de politiek tot alertheid.

Vervolgens hadden de donateurs de mogelijkheid stands te bezoeken van de VVV Waddenkust Noord Groningen, S.B.B., K.N.R.M., 't Groninger Landschap en de S.V.R.R. in het gemaal nabij ''t Zielhoes". Na nog een prachtige boottocht met lunch aan boord van het m.s."Boschwad" van schipper Louis de Jonge werd deze landelijke dag afgesloten door een actuele diapresentatie van bestuurslid mr. Hendricus Kooi uit Warffum.

De Kaap
Najaar 2004