Zal Rottumeroog verdwijnen?

Zoals wel vaker de afgelopen decennia is het wel of niet verdwijnen van het eiland "Rottumeroog" wederom een item. Nu sinds 2002 ook het natuurvriendelijk onderhoud is stopgezet, is de kans niet uitgesloten!

Sinds de stormen van 1998 1999 zijn grote delen aan de noordwestzijde van het eiland in de zee verdwenen. Zodanig veel dat de markante voormalige voogdwoning moest worden gesloopt. Ook de zogenaamde "Tuin van Tox" werd door de zee verzwolgen. Een trieste ontwikkeling.

Het natuurvriendelijk onderhoud, in de vorm van het plaatsen van rijshoutmatten en de aanplant van helmgras en tarwebies, met name aan de zuidoostkant van het eiland, kon soms nauwelijks verbetering brengen. Toch is zelfs nu nog te zien dat sommige duinenrijen hun bestaan hebben te danken aan de noeste werkzaamheden van onze vrijwilligers, onder leiding van Rijkswaterstaat.

Onze stichting is het dan ook beslist niet eens met het nieuwe beleid van met name L.N.V., S.B.B. en de Waddenvereniging om het onderhoud totaal stop te zetten. Dit onder de fraaie titel "dynamisch natuurbeleid". De negatieve gevolgen zijn inmiddels zichtbaar. Naar onze mening, en dat blijkt ook uit de cijfers, zijn er sinds 1999 honderden broedplaatsen verloren gegaan. De duinvorming aan de zuidoostkant is stil komen te liggen. Een lichtpuntje is dat aan de noordwestzijde van het eiland zich een zandrif ontwikkelt dat wellicht een barrière kan vormen tegen toekomstige noordwester stormen. De stormen waar bijna alle Waddeneilanden zwaar onder te lijden hebben.

In het najaar van 2003 is bekend geworden dat Rijkswaterstaat dertig procent op haar budgetten moet bezuinigen (lees onder andere de berichten over bemensing van vuurtorens en de bebakening van de vaarroutes op het Wad). Ook wat betreft de S.V.R.R, heeft men moeten snijden. Terwijl we de afgelopen twaalf jaar vier tot zes weken werkzaamheden door onze vrijwilligers konden laten uitvoeren is dit nu teruggebracht tot twee dagen vóór het broedseizoen en twee weken ná het broedseizoen, te verdelen over Oog en Plaat. Daarnaast hebben de werkzaamheden zich beperkt tot het schoonmaken van de stranden. Je kunt je afvragen of dit de goede kant op gaat.
De S.V.R..R. is tegen deze bezuinigingen, deze verschraling van onderhoud en maakt zich ook zeer grote zorgen over de veiligheid. Deze zorgen worden ook onderstreept door de Vereniging van Oevereigenaren, boeren die aan de kust land hebben.

Wat gebeurt er met de eilanden nu de groei niet meer wordt gestimuleerd?
Wat gebeurt er door de veranderingen in het milieu en de smelting van ijskappen op de Noordpool en dus stijging van de waterspiegel?
Wat zijn de gevolgen van de bodemdaling in Groningen door de winning van het aardgas voor de dijken en de bodem van de Waddenzee ?
Gaan beleidsmakers over tot een algemene "laat-maar-waaien mentaliteit"?

Het wordt tijd om het tij te keren. Als het niet op ambtelijk niveau kan dan via het lobbyen in Den Haag. De eerste contacten zijn gelegd en met name binnen de Vaste Kamercommissie L.N.V. herkent men onze zorgen. Vooral met betrekking tot de veiligheidsaspecten van Noord Groningen en Noord Friesland, onder meer in relatie tot de zeeweringen en dan zowel duinen als dijken. De veiligheid van de bewoners van de Waddeneilanden staat buiten kijf, maar ook de kwaliteit van de onbewoonde eilanden Rottumeroog en Rottumerplaat als eerste zeewering is voor de veiligheid van bewoners van met name Noord Groningen van groot belang.

Rottumeroog en Rottumerplaat zijn niet alleen cultuurhistorische belangrijk, ook als zeewering en natuurgebied mag hun belang niet worden onderschat.

Het zou goedkoop zijn om te refereren aan recente onvoorziene dijkdoorbraken, maar we willen heel graag in het Noorden tot in lengte van jaren droge voeten houden.

De Kaap
Voorjaar 2004