Zeekaap Rottumeroog gaat verhuizen

Rottumeroog - Zwaar materieel moet worden ingezet om de gietijzeren zeekaap, die twintig ton weegt, naar een veiliger plek op Rotummeroog te brengen. Deze week is op het onbewoonde eiland in de Waddenzee begonnen met de voorbereiding van de verplaatsing van het monument. Shovels, tractoren, een hijskraan en een dieplader worden met pontons naar “Oog“ gebracht en de aannemer brengt een stevige fundering aan op de nieuwe plek van het baken. En dat is nodig ook want op de huidige standplaats dreigt de kaap als gevolg van afslag aan het eiland door de zee te worden verzwolgen.
"De verplaatsing van de zeekaap wordt een spectaculaire klus", voorspelt wethouder Anne Tiekstra van de gemeente Eemsmond. Hij bracht aan het begin van de week een bezoek aan het natuurreservaat om in overleg met Rijkswaterstaat de toekomstige plaats van het monument te bepalen. "Hij komt op de meest stabiele locatie op het eiland. Aan de kant waar Rottumeroog weer aangroeit. Hemelsbreed ligt de plek ongeveer 150 meter in zuidelijke richting, maar om het zware gevaarte daar te krijgen, moet minstens een kilometer worden gereden."
Het is de bedoeling de kaap in z“n geheel op een dieplader te vervoeren over het eiland. Met behulp van rijplaten zal het zware transport (met een gewicht van in totaal zo'n zestig ton) zich stapvoets via het enige pad over het eiland bewegen. Tiekstra: "Dat moet met de nodige zorg gebeuren. De natuur mag geen schade lijden." Het traject moet eerst worden geėgaliseerd. "Want als er diepe kuilen in zitten, raakt de dieplader uit balans", zegt Tiekstra. Het monument wordt goed verstevigd voor het vervoer. "Het gietijzer mag beslist niet vervormen want dan breekt het."

Kustbewaking
Op de nieuwe stek moet de zeekaap, die in 1883 is gebouwd als onderdeel van de negentiende-eeuwse kustbewaking, het nog minstens 25 jaar volhouden. De reddingsactie kost in totaal 250.000 gulden. Rijkswaterstaat betaalt 50.000 gulden, de Vrienden van Rottumeroog leveren een bijdrage van 10.000 gulden, er wordt gerekend op subsidie van monumentzorg en de gemeente Eemsmond heeft 120.000 gulden opzij gezet voor de verplaatsing.

 

Bron:
Nieuwsblad van het Noorden
29 oktober 1999