Rottumeroog zal nog lang blijven bestaan

Rottumeroog bestaat nog! Dat kon een groepje journalisten, dat woensdag 15 juli op uitnodiging van Rijkswaterstaat dit mini-eiland bezocht, met eigen ogen constateren. En Rottumeroog zal ook nog wel een hele tijd bestaan. Dat werd hen door deskundigen van Rijkswaterstaat omstandig uitgelegd.

Maar hoe Rottumeroog er 'straks' uit zal zien, dat wisten zelfs Simon van den Berg en Egbert Bakker, die al een kwart eeuw onderhoudswerk op dit eilandje verrichten, niet. En zij zouden dondersgraag willen weten hoe de verhalen in de landelijke pers zijn gekomen over het feit dat de storm van dinsdag 14 juli het eilandje zo ongeveer van de kaart gevaagd zou hebben.

'Rottumeroog door zee opgeslokt' kopte de ene krant, terwijl de andere zich iets inhield met 'Rottumeroog bezwijkt onder water en wind'. Vogelwachter Richard Ubels ("Het was hier toen best spannend") liet weten geen contact met de pers te hebben gehad. "Naar aanleiding van die berichten heb ik zo ongeveer de hele Nederlandse pers aan de telefoon gehad", aldus Karel Luttje, waarnemend hoofd van de dienstkring Waddenzee-Oost van Rijkswaterstaat. "Alleen CNN heeft, geloof ik, niet gebeld. En dat, terwijl ik minder dan eentiende van mijn tijd aan Rottumeroog besteed."

De Hoogezandster ambtenaar heeft er eigenlijk geen idee van hoe die emoties rond Rottumeroog te verklaren. "Er zijn mensen", zegt hij voorzichtig, "die nog altijd denken dat wij door ons nieuwe beleid van intensief naar extensief onderhoud het eiland zonder meer aan de zee prijsgeven. Natuurlijk speelt ook de romantiek rond de laatste voogd, Jan Toxopeus en zijn gezin mee, -kijk naar alle commotie rond de Tuin van Toxopeus-, terwijl er nog altijd veel mensen zijn, inclusief journalisten, die denken dat Jan Wolkers en Godfried Bomans hun tot de verbeelding sprekende verblijven in 1971 op dit eiland hebben doorgebracht. Maar dat was op Rottumerplaat!"

Simon van den Berg, woensdag naar het eilandje gedirigeerd om de schade op te nemen, denkt dat Rottumeroog "over een aantal jaren" in tweeën gesplitst zal worden. "Het eiland zal niet zo maar verdwijnen", is zijn voorspelling. En hij adviseert ook zijn chef Luttje om de voogdenwoning niet al de komende herfst af te breken. Ook Van den Berg is geschrokken van het extreem hoge tij van afgelopen dinsdagnacht. "Plus 2,25 meter, een meter hoger dan normaal", zegt hij. "Dat had ik het najaar verwacht. In de 25 jaar dat ik op Oog kom, heb ik dat nog nooit in de zomer meegemaakt."

 

Bron:
Nieuwsblad van het Noorden
16 juli 1998