Waddenclub geeft Rottumeroog op

WARFFUM - Hendrik Toxopeus stond er wat bedremmeld bij na de ronde-tafelconferentie over Rottumeroog. De voormalig eilandbezetter was "diep teleurgesteld" in de Waddenvereniging.

Die schaarde zich gisteren, aan de ronde tafel in openluchtmuseum Het Hoge Land te Warffum, achter het plan van rijkswaterstaat en het ministerie van landbouw om het eiland niet meer te onderhouden maar aan de golven prijs te-geven.

"Het is een unieke kans de natuur haar gang te laten gaan en spannend te zien hoe zij zich zal ontwikkelen zonder dat de mens er met zijn vingers aanzit", zei Ankie Woudstra van de Waddenvereniging. "In Nederland, ja in West-Europa zijn nauwelijks plekken waar natuurlijke processen vrij spel gegeven kan worden. Met het prijsgeven van Rottumeroog wordt verder geen enkel belang geschaad." Bovendien houdt rijkswaterstaat de vinger aan de pols als het eiland eenmaal aan de elementen is overgeleverd, verzekerde Woudstra.

Hendrik Toxopeus, die met zijn bezettingsactie de jarenlange discussie over het voortbestaan van Rottumeroog nieuw leven inblies, blijft bij zijn voorstel om met vrijwilligers helmgras en rijsthout te plaatsen aan de zuidoostelijke kant van het eiland. Dan kan het naar het zuiden afbuigen in plaats van te verdwijnen in de diepe Eems. Rottumeroog zou zo nog zeventig à tachtig jaar kunnen blijven bestaan in plaats van dertig à veertig-

Maar Toxopeus kreeg in Warffum alleen steun van bewoners en boeren uit de Groningse kuststrook. Die voelen zich emotioneel sterk bij de eilanden betrokken. "De duintoppen en branding die we vanaf de dijk kunnen zien, geven een veilig gevoel", zei H. Koster namens de kwelderboeren. "En je studeert toch geen waterbouwkunde om niets te doen?"

Vice-voorzitter D. Reitsma van de waddenadviesraad kon weinig begrip opbrengen voor de discussies "Wat maakt het nu uit of het eiland nog tien of dertig jaar zal bestaan? Het is ten dode opgeschreven. Het enige dat nodig is, is een passende stervensbegeleiding."

 

Bron:
Trouw
30 april 1991