Kleine Zilverreiger koloniseert Rottum

Het eilandje Zuiderduin bij Rottum heeft opnieuw een primeur: een broedpaar Kleine Zilverreigers. Het zijn kleine spierwitte reigertjes met een zwarte snavel en poten, en knalgele voeten. Hun voedsel bestaat onder meer uit kleine visjes en garnalen.

Vorig jaar heeft een paar geprobeerd te broeden op het Zuiderduin, maar dat broedsel is echter mislukt. De verwachtingen voor dit jaar waren dan ook hooggespannen. Al vanaf april was er een aantal Kleine Zilverreigers aanwezig in de buurt van de eilanden. Eind juli is het eerste zilverreigernest door de vogelwachters van Staatsbosbeheer gevonden in de grote Iepelaarkolonie op het Zuiderduin. Bijna alle lepelaars waren al klaar met broeden en hebben de kolonie verlaten. Het paartje zilverreigers had een verlaten lepelaarnest gekraakt en opgeknapt. Een tweede paartje was ook steeds in de buurt maar daarvan is geen nest gevonden.

Inmiddels zijn de twee jongen al bijna uitgevlogen. Het is voor het eerst dat Kleine Zilverreigers succesvol broeden op Rottum. De vestiging -van deze bijzondere vogels komt niet onverwacht; sinds 1994 broeden ze jaarlijks en in toenemende mate in Nederland. In het Waddengebied broeden ze al op Vlieland, Terschelling en Schiermonnikoog.

Kleine Zilverreigers hebben in de broedtijd opvallende, extra lange sierveren. Omdat deze veren vroeger in modieuze dameshoeden werden verwerkt werden ze tot in het begin van de twintigste eeuw op grote schaal afgeschoten. Evenals de lepelaar op Rottuin broedt de Kleine Zilverreiger op de grond. Dat kan door het ontbreken van bijvoorbeeld de vos. Dat de Kleine Zilverreiger tot broeden komt, heeft ook te maken met het beleid dat vogels op de Rottums met rust worden gelaten. Onderzoek bestaat alleen uit observeren zonder te verontrusten.

Eerder deze zomer kwam het nieuws dat lepelaars op Rottumeroog tot broeden waren gekomen. Uiteindelijk hebben vijf paren er een nest gebouwd. Het nabijgelegen eilandje Zuiderduin had, dit jaar ook nog een primeur: de eerste broedende Grote Mantelmeeuwen ooit op de Rottums. Er werden drie jongen grootgebracht.

Bron:
Ommelander Courant
14 augustus 2008