Bijzondere broedvogel op eiland Zuiderduin

De vogelwachters van Staatsbosbeheer op Rottumeroog, Job ten Hoorn en Mark Koksberg, hebben een bijzondere broedvogelsoort voor Nederland ontdekt op het eiland Zuiderduin: de Grote Mantelmeeuw.

De vogels zijn te herkennen aan hun grote formaat en de roze poten. Het is de allergrootste meeuw ter wereld, met een maximale spanwijdte van 165 centimeter. De bovenvleugel en de rug zijn zwart. Ze zijn weliswaar te verwarren met de Kleine Mantelmeeuw, maar die is een stuk kleiner en heeft bovendien felgele poten.

Volwassen exemplaren zijn in de winter vaak in Nederland te zien, maar nu wordt sinds juni een paartje gezien in de meeuwenkolonie op Zuiderduin. Ze blijken drie halfwas jongen te hebben. Die worden druk gevoerd door de ouders, soms met voedsel dat van andere meeuwen is gepikt.

De Grote Mantelmeeuw komt vooral in Noord-Europa voor. De soort heeft pas in 1993 voor het eerst in Nederland gebroed. Sindsdien nemen de aantallen langzaam toe en broedden er in 2006 maximaal 21 paren in Nederland. Meestal broeden ze in kolonies van andere meeuwen, maar vaak niet samen met soortgenoten. De verwachting is dan ook dat het bij een of enkele paren zal blijven.

Rottumeroog en Zuiderduin zijn gesloten voor publiek. Rottumeroog kan buiten het broedseizoen, dat van 1 april tot 1 augustus loopt, worden bezocht tijdens excursies die Staatsbosbeheer organiseert.

Bron:
Ommelander Courant
10 juli 2008