Lepelaar terug op Rottumeroog

Job ten Horn en Mark Hoksberg, vogelwachters voor Staatsbosbeheer, hebben in de tweede week van april twee Lepelaars op de zuidwestelijke kwelder van Rottumeroog gezien.

De vogels bleven steevast op dezelfde plaats en er werd gesleept met takjes. Enkele dagen waren ze al met z’n vieren. Het is mogelijk dat het twee broedparen zijn, maar dat is nu nog niet te zeggen, Tijdens de vestiging zijn de vogels zeer verstoringsgevoelig. Vanaf de toren wordt dan ook het gedrag van de lepelaars met-.behulp van een telescoop scherp in de gaten gehouden.

Op Rottumeroog vond in 2000 een eerste vestiging van de Lepelaar als broedvogel plaats. In 2001 en 2002 hebben er op Rottumeroog drie en vijf paren gebroed. Met in 2006 nog eens een bezoek van twee broedparen. Men hoopt dat Rottumeroog nu permanent door de Lepelaar in bezit wordt genomen.

Op Rottumerplaat vond in 1999 de eerste vestiging van de Lepelaar plaats. Rottumeroog volgde dus in 2000 en het Zuiderduin in 2001. Op het Zuiderduin broedden 2007 liefst 41 broedparen terwijl Rottumerplaat werd verrijkt met 30 .broedparen.

Mannetjes en vrouwtjes bouwen samen het nest. 0p de 'Rottums' broeden de Lepelaars op de grond. Dit kan door het ontbreken van bijvoorbeeld de vos. Er worden drie of vier eieren gelegd, die door beide ouders bebroed worden. Een kleine maand na het leggen van het eerste ei komen de jongen uit.

Het aantal broedparen van de Lepelaar in het waddengebied in 2007 bedraagt circa 1000. Het totale aantal broedparen in Nederland circa 1900. De gehele West-Europese populatie bestaat uit ongeveer 4000 broedparen.

Bron:
Onbekend
Mei 2008?