Rottumeroog groeit, ondanks 'niets doen'

Door: Truus Duisterwinkel

De zee zou het eiland verzwelgen. Rottumeroog was gedoemd te verdwijnen in de monding van de Eems.

Maar het waddeneiland groeit weer, ook al is er de afgelopen jaren geen onderhoud gepleegd. Sinds 2002 zijn Rottumeroog en Rottumerplaat overgelaten aan wind en water. Vogelwachters tellen vogels en inventariseren vlinders, vrijwilligers verzamelen afval en Rijkswaterstaat beheert de gebouwen. ,,Wij zijn zuinig op het gebied, maar laten de eilanden hun weg gaan. Alleen bij sterke veranderingen waarschuwen wij het ministerie'', zegt Kees Tilma van Rijkswaterstaat.

Dat lijkt tot ieders verbazing voorlopig niet nodig. ,,Rottumeroog zou hoe dan ook in zee verdwijnen, was jarenlang de opinie. In 1999 is het eiland gehalveerd, daarna was het stabiel en nu zie je het groeien'', merkt Bert Corté van Staatsbosbeheer. Rottumeroog verdwijnt niet, maar het verandert, vertelt de boswachter. Het eiland wandelt niet meer naar het oosten richting de vraatzuchtige Eems maar verschuift naar het zuiden.

Daar ontwikkelt zich tussen Rottumeroog en de Zuiderduintjes een kwelder met zeekraal erop. Deze plantjes houden het stuifzand vast. De zuidwesterstorm die op 18 januari over het Wad raasde, zorgde bovendien voor een duinenrij van zo'n 6 meter hoog langs de westkust van Rottumeroog. ,,Er lag zomaar een mooie, hoge berg zand'', zegt Corté.

Tot 2011 mag de natuur haar gang gaan. Dan wordt weer gekeken of het goed gaat. Voorlopig is er geen acute dreiging. De zuidwesterstorm van januari heeft de afslag van november grotendeels gecompenseerd.

Bron:
Leeuwarder Courant
22 maart 2007