Zeldzaam slakje op Groningse eilanden

Door: Jean-Paul Taffijn
Foto: Stichting Anemoon

De zeldzame nauwe korfslak kornt voor op Rottumeroog en Rottumerplaat. Speurders troffen er de minuscule slakkensoort onlangs aan. Slechts één keer eerder werd de vondst van de slak gemeld op de waddeneianden, in 1936 op Terscheling.
Nader onderzoek moet uitvijzen waarom de soort nu wel op Rottumeroog en Rottumerplaat is gevonden en niet op de andere eilanden. Het diertje is een van de twee slakkensoorten die staan op de Europese Habitatrichtfijn, een lijst met een honderdtal streng beschermde planten- en diersoorten. De bekende korenwolf staat ook op die lijst.
"We hebben de soort vaker in Nederland gevonden, maar altijd in de duingebieden tussen Heemskerk en Zeeuws Vlaanderen. Dat de slak nu ook op Rottumeroog en Rottumerplaat gevonden is, betekent dat het beestje daar al eeuwen en eeuwen voorkomt", zegt voorzitter Adriaan Gmelig Meyling van de stichting Anemoon. Die stichting doet al het populatieonderzoek naar slakken in Nederland. De vondst van de nauwe korfslak betekent dat de natuur op de twee waddeneilanden nu nog beter beschermd is. Gmelig Meyling: "Daar geldt hetzelfde verhaal als bij de korenwolf. Men mag de beesten niet verstoren. Iedereen die er iets wil moet eerst een onderzoek uitvoeren en een rapportage maken waarin staat welk effect een activiteit heeft op de slakken."

Nauwe korfslak
De nauwe korfslak (Vertigo Angustior) wordt niet meer dan 1,9 millimeter hoog en 0,8 millimeter breed. De slakjes zijn voor ongeoefende ogen alleen onder de microscoop zichtbaar. Het beestje leeft vooral in vochtige, kalkrijke gebleden, het liefst op mossen. De vondst in de kalkarme waddenduinen is ook daarom bijzonder.

Bron:
Nieuwsblad van het Noorden
4 oktober 2006