Rottumeroog elitair? Flauwekul!

Boswachter Bert Corté van Staatsbosbeheer, die als het enigszins kan de excursies naar Rottumeroog begeleidt, is het volstrekt oneens met de opvatting dat door de recente prijsverhoging van deze dagtochten alleen de happy few er gebruik van zou kunnen maken. "Als ik alle kosten die we maken en alle uren die het ons kost, zou doorberekenen," zegt hij, "ja, dan zouden ze echt onbetaalbaar worden. Voorheen werden onze kosten nooit doorberekend, maar dat kan niet meer."
Corté reageert op uitlatingen van voorzitter Jaap Scherpenhuizen van de Stichting Vrienden van Rottumeroog en Rottumerplaat in deze kwestie. Scherpenhuizen veroordeelde de prijsverhoging naar 95 gulden per persoon scherp. Volgens hem zou alleen 'de elite' nog van deze excursie van Staatsbosbeheer gebruik kunnen maken. "Ga je met vrouw en twee kinderen, dan ben je zo 400 gulden kwijt," aldus Scherpenhuizen.
De belangstelling voor excursies naar Rottumeroog is zo groot, dat met wachtlijsten wordt gewerkt. Vooral als het gaat om groepen. Hiervoor bestaat een wachtlijst van twee jaar. Corté denkt, dat hij individuele deelnemers dit jaar nog wel kan meenemen. In totaal gaat het om 25 excursies, die vóór 1 april en na 1 augustus worden gehouden; in het broedseizoen uiteraard niet. Per keer kunnen er steeds maximaal dertig mensen mee. In die 95 gulden, zo zegt hij nadrukkelijk, zitten de kosten van de schipper en zijn matroos en de medewerker van Staatsbosbeheer. Voorts duurt de heen- en terugreis in totaal tussen de tien en twaalf uur en vertoeft men ruim drie uur op het aansprekende Groninger waddeneilandje. Er is koffie en thee, er zijn broodjes en soep, en er is een uitgebreide rondleiding op Oog. Ook ontvangen de deelnemers de nieuwe brochure 'Rottum, rust en ruimte voor onze wadvogels' en een speciale Staatsbosbeheer-mok.
"Als je alles bekijkt," vervolgt Corté, "gaan we voor minder dan een tientje per uur op stap. Staatsbosbeheer legt er nog altijd geld op toe. Ik vind, dat De Vrienden wel erg kort door de bocht gaan. Als we alles zouden doorberekenen, zouden we er misschien beter mee kunnen stoppen."In elk geval gaat het 'Oogkaartje' volgend jaar weer in prijs omhoog."

 

Bron:
Nieuwsblad van het Noorden
25 februari 2000