Het strand van Rottumerplaat

Door: J.H. Stock

Tussen de Waddeneilanden Schiermonnikoog en Rottumeroog liggen nog een drietal eilanden, minder bekend en haast nooit door biologisch geïnteresseerden bezocht. Het dichtst bij Rottumeroog ligt het eiland Rottumerplaat, meer westelijk liggen Boschplaat (niet te verwarren met de gelijknamige strandvlakte op Terschelling) en Simonszand. Door een toevallige omstandigheid was ik in de gelegenheid het grootste, tevens belangrijkste dezer eilandjes, Rottumerplaat, te bezoeken. Ik ben Dr. Kamps van de Rijkswaterstaat te Baflo, erkentelijk voor de organisatie van dit korte bezoek.

Het belang van Rottumerplaat ligt in het kade r van do landaanwinning. Op alle mogelijke manieren wordt getracht do duinvorming en zandvastlegging te bevorderen teneinde bij eventuele afsluiting van de Waddenzee een degelijk steunpunt te bezitten. Het eiland, vroeger niet meer dan een enkel begroeid duintje,.is nu flink gegroeid en is momenteel al groter dan zijn buurman Rottumeroog.

Tijdens mijn korte bezoek nam` ik de aard van het aanspoelsel goed in mij op en ik kan niet anders zeggen dan dat het het typische aspect van het Noordzee aanspoelsel der beter bekende Waddeneilanden vertoont. Aan de Hollandse kust zo zeldzame schelpen als Noordkromp (Cyprina islandica), Pholade (Pholas dactylus), geknobbelde Hartschelp (Cardium tuberculatum), gedoornde Hartschelp (Cardium echinatum), fossiele Tapijtschelp (Paphia senescens) en grote Tafelmesheften (Ensis siliqua) zijn er in een uurtje zoeken in een of meerdere exemplaren gevonden.

Ik moge hier, in volgorde van talrijkheid, een lijstje geven van de soorten mollusken aangetroffen op een vierkante meter strand. van Rottumerplaat. Slechts één enkele telling werd verricht, zodat het lijstje niet meer wil geven dan slechts een indruk van de samenstelling van het aangespoelde schelpenmateriaal.

Kokkel Cardium edule 129
Halfgeknotte strandschelp Spisulaa. Subtruncata 21
Grote strandschelp Mactra corallina 11
Strandgaper Mya arenaria 10
Nonnetje Macoma balthica 9
Mossel Mytilus edulis 7
Zaagje Donax vittatus 7
Witte Boormossel Barnea candida 4
Tere Platschelp Tellina tenuis 2
Platte Slijkgaper Scrobicularia plana 1
Fossiele Tapijtschelp Paphia senescens 1
Oester Ostrea edulis 1
Tepelhoren Natica catena 1

Cardium edule is, zoals overal op de Waddeneilanden, de talrijkste soort. Het aspect wordt, naast Cardium edule, vooral beheerst door Mya arenaria, die hoewel niet zo talrijk, door de grootte van de schelp onmiddellijk in het oog valt.

Bron:
Het Zeepaard
18 - 1958